За моїм рецептом виходять найкращі здобні пиріжки з яблуками! Тісто особливе, дуже смачне і тане в роті! Довго зберігають свою свіжість!
Інгредієнти:
Тісто:
- 18 г живих дріжджів (або 6 г сухих)
- 2 яйця
- 120 г цукру
- 8 г ванільного цукру
- 1/2 ч. л. солі
- 250 мл. молока
- 100 г вершкового масла розтопленого
- цедра 1 лимона (за бажанням)
- 600 г борошна
Яблучна начинка:
- 1300 г яблук (7 шт.)
- 4 ст. л. цукру
- 1 ст. л. вершкового масла
- кориця за смаком
- 1 яйце для змащування пиріжків перед випічкою
Приготування:
Тісто:
Спочатку роблю опару. Змішую дріжджі, 1 ст. л. цукру (із загальної кількості), половину молока (зазначеного в рецепті) і 4 ст. л. борошна (із загальної кількості). Накриваю харчовою плівкою і залишаю на 1 годину, поки опара не підніметься пишною шапкою.
Коли опара готова, в окремій мисці збиваю вінчиком яйця, цукор, ванільний цукор, сіль. Опару перемішую, вливаю до неї яйця з цукром, другу половину молока і розтоплене масло. Можна додати трохи цедри лимона, перемішую. Просіюю борошно і замішую тісто руками 10-15 хвилин руками. Миску з тістом накриваю харчовою плівкою і залишаю на 2,5 години. За цей час його потрібно обім’яти 2 рази, через кожні 40 хвилин.
Яблучна начинка:
Очищені яблука нарізаю шматочками. Розтоплюю вершкове масло на сковорідці, кладу яблука, всипаю цукор. Обсмажую кілька хвилин, поки яблука не стануть м’якими. Якщо яблука соковиті, можна їх викласти на сито і злити сік. Яблука залишаю охолонути і присипаю корицею.
Тісто ділю на 23 шматочки по 50 г., формую кульки, накриваю харчовою плівкою на 10 хвилин. Тоді кульки розтягую у коржики, у центр кладу начинку, добре защипую, шов пригладжую. Формую пиріжки.

Перекладаю пиріжки на деко, застелене пергаментом, швом донизу. Накриваю харчовою плівкою на 40 хвилин. Перед випічкою змащую збитим яйцем. Духовку вмикаю розігріватися до 180 градусів, випікаю 30-35 хвилин.

Смачного!
