Маю свій найулюбленіший рецепт тіста для пиріжків! І аж 2 начинки для цих пиріжків! Пиріжки виходять повітряні, невагомі і дуже смачні, весь секрет у крутому окропі.
Інгредієнти:
Заварна основа тіста:
- Борошно – 3 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Олія – 3 ст. л.
- Окріп – 250 мл.
Опара для тіста:
- Вода тепла – 250 мл.
- Дріжджі живі – 25 г (або сухі 11 г)
- Борошно – 550-600 г
Яблучна начинка:
- Яблука – 1 кг.
- Сік лимона – 2-3 ст. л.
- Цукор – 2-3 ст. л.
- Ванілін – за смаком
- Вершкове масло – 30 г
Начинка з адигейського сиру:
- Сир адигейський – 150 г
- Сіль – 1/3 ч. л.
- Зелена цибуля – за бажанням
Приготування:
Заварна основа тіста:
Просіюю борошно, додаю цукор, сіль, олію, перемішую. Вливаю окріп, заварюю борошно, швидко перемішую до однорідності. Тепер на столі залишаю остигати до 40 градусів.
Опара для тіста:
У іншу миску вливаю теплу воду, додаю дріжджі, перемішую. Коли з’явиться пінна шапочка, переливаю у першу миску у вже охолоджену заварну основу і перемішую. Просіюю частинами борошно і замішую тісто, спочатку в мисці, потім руками. Воно має бути м’яким, руки і стіл змащую олією. Тісто накриваю мискою і залишаю відпочити на 5-10 хвилин.

Яблучна начинка:
Очищені яблука натираю на дрібній тертці. Перекладаю на суху сковорідку, додаю лимонний сік, перемішую, накриваю сковорідку кришкою і тушкую до готовності 5-7 хвилин. Додаю цукор, ванілін за смаком і масло, перемішую і готую до випаровування рідини. Перекладаю у миску, пробиваю блендером, залишаю охолонути.
Начинка з адигейського сиру:
Сир розтираю виделкою, солю, перемішую. За бажанням можна додати подрібнену зелену цибулю.

Ділю тісто на шматочки, формую кульки, розкачую коржики і викладаю начинки. Формую пиріжки, щільно защіпаючи тісто. Смажу на сковорідці у великій кількості олії до золотистого кольору. Перекладаю пиріжки на паперовий рушник, щоб забрати зайву олію.

Хай смакує!
